1 trilyon dolarlık gıda çöpe gidiyor

1 trilyon dolarlık gıda çöpe gidiyor
02 Temmuz 13:02 2021

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın eÅŸi Emine ErdoÄŸan, “Gıda israfını engellemek için dünyada benimsenen en önemli uygulama, gıda bankacılığıdır. Kurumlarımızla iÅŸbirliÄŸi içinde israfı engellemeliyiz. Tüm belediyelerimizin gıda bankacılığı iÅŸini ciddiye almaları gerektiÄŸini düÅŸünüyorum” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” etkinliÄŸine katılan ErdoÄŸan, dünyanın bir yanında açlıktan insanlar ölürken diÄŸer yanında tonlarca gıdanın israf edildiÄŸine dikkat çekerek, “Dünyada her 9 kiÅŸiden biri, açlıkla mücadele ediyor. Bu, yaklaşık 821 milyon insan demek. Tüm dünyada tarladan satış noktalarına kadar, her yüz gıdadan 14’ü ziyan oluyor. Soframıza ulaÅŸana kadar ise her yüz gıdadan 33’ü çöpe gidiyor. Çöpe giden gıdanın deÄŸeri 1 trilyon dolar” diye konuÅŸtu. Ä°sraf edilen gıdanın 3’te 1’inin dünyadaki tüm aç insanları doyurmaya yeteceÄŸine iÅŸaret eden ErdoÄŸan, “Ülkemiz de bu durumdan muaf deÄŸil. Günlük 4,9 milyon somun ekmek çöpe gidiyor. Taze meyve sebzenin israf oranı yüzde 50” bilgisini paylaÅŸtı.

‘Ciddiye alınmalı’

Gelinen noktada ikramın güç gösterme aracına dönüÅŸtüÄŸünü kaydeden ErdoÄŸan, “Türk mutfağı atıksız mutfak kategorisinde birinci sırada yer alır. Mutfak kültürümüzde, kalan her yiyecek bir baÅŸka ürüne dönüÅŸebilir. Dolayısıyla dünyada, geleneksel mutfaklara yönelik artan ilginin, gıda israfını önlemede çok önemli olduÄŸuna inanıyorum. Gelin, hep birlikte basit önlemler alalım. Mesela, alışveriÅŸe çıkmadan önce, alınacaklar listesi hazırlayalım. Porsiyonlarımızı küçültelim. Sadece ihtiyacımız kadarını alıp, bozulacağını bildiÄŸimiz yiyecekleri istiflemekten vazgeçelim” çaÄŸrısında bulundu.

Gıda israfını engellemek için dünyada benimsenen en önemli uygulamanın gıda bankacılığı olduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan, “Gıdalar israf olmadan, bunların deÄŸerlendirilmesi mümkündür. Toplumumuzda bu konuda bilinç artırılmalı. Kurumlarımızla iÅŸbirliÄŸi içinde israfı engellemeliyiz. Tüm belediyelerimizin gıda bankacılığı iÅŸini ciddiye almaları gerektiÄŸini düÅŸünüyorum. Bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin hızla yapılmasını temenni ediyorum” dedi.

 

Guinness rekoru kırıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, internet sayfası üzerinden vatandaÅŸların katılımıyla verilen 790 bin söz ile “Çevresel sürdürülebilirlik konusunda dünyada en çok söz verilen kampanya” rekorunun Guinness nezdinde tescil belgesini Emine ErdoÄŸan’a hediye olarak verdi.

 

ErdoÄŸan etkinlikte, Avusturyalı fotoÄŸraf sanatçısı Klaus Pichler’in “Grown for a Bin” (Çöpe Atılmak için YetiÅŸtirilmiÅŸ) isimli fotoÄŸraf sergisini de gezdi.



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar