Homeros’un Odessa destanından günümüze gastronomi

Homeros’un Odessa destanından günümüze gastronomi
24 Temmuz 11:25 2021

ÇaÄŸlar boyunca yaÅŸayan medeniyetlerin kültürel mirası olan destanlar ve arkeolojik kalıntılar, eski dönemler ile ilgili olan günlük yaÅŸam, inanış, siyasi durum gibi birçok etmen hakkında fikir edinmemizi saÄŸlamaktadır. Gastronomi kapsamında bu süreçleri mitoloji ile araÅŸtırıp bu medeniyetlerin yeme-içme kültürü incelememiz destanlar, efsaneler ve arkeolojik kalıntılar aracılığı ile farklı bir bakış açısı saÄŸlamaktadır. Ä°ÅŸte tamda bu kısımda gastromitoloji kavramı devreye girmektedir.

GASTROMÄ°TOLOJÄ°: HOMEROS’UN ODESSA DESTANINDAN GÜNÜMÜZE UZANAN BÄ°R GASTRONOMÄ° YOLCULUÄžU VE DÜNYADAKÄ° ZEYTÄ°NYAÄžI MÜZELERÄ°

Yunanca bir kelime olan “Mythos” yani mit kelimesi destan, efsane, masal vb. süreçleri kapsamaktadır (TaÅŸ, 2000). Mitolojisi kavramı ise “Mythos” ve “Logos” (akla uygun söz/söz ve bilim) kavramlarının bir araya gelmesi ile oluÅŸan “Mythologia” kavramından gelmektedir (Estin ve Laporte, 2003). Mitolojik açıdan incelenen gastronomi bize çaÄŸlar öncesi ile ilgili çok deÄŸerli bilgiler vermektedir. Homeros’un Odessa Destanı, Antik Mısır Piramitleri, Antik Roma beslenme süreci, Atina’nın zeytin aÄŸacı efsanesi, Zaman Tanrısı Kronos’un kehaneti gibi antik çaÄŸların efsaneleri ile gastronomi ilgili birçok bilgiye ulaÅŸabilmekteyiz.

Odessa Destanı ve Mitolojide Bir Parça Gastronomi

Mitolojiye göre ölümsüz olduklarına inanılan Tanrılar ve Tanrıçalarda, her canlı gibi hayati devamlılık için beslenmek zorunda kalmıştır. Ama Tanrılar ve Tanrıçalar kendilerini ölümsüz kabul ettikleri için insanlardan farklı gastronomi ürünleri yemeye ve/veya içmeye çalışmışlardır. Mesela Yunan mitolojisinde “ambrosia” adı verilen ve ölümsüzlüÄŸü ifade eden içecek sadece tanrılar tarafından kullanılmıştır. Bu kavram aynı zamanda çok yakında tanıdığımız ve günümüzde kullandığımız “nektar” içeceÄŸidir (Sungur, 2018). Mitolojiye göre sadece ölümsüz olanlara ait olan bu içeceÄŸi insanların içmesi yasaklanmıştır.

Üzerinden çok uzun zaman geçmesine raÄŸmen Antik Yunan’da yaÅŸamış Ä°yonyalı ozan Homeros (MÖ. 8.yy)’un eserlerinde gastronominin mitolojik yönü hakkında bilgi edinebilmekteyiz (KaradaÄŸ, 2017). Antik Yunan döneminden kalan duvar resimleri, ÅŸarap ve ÅŸarap kapları üzerindeki resimlerden o dönemin yeme-içme alışkanlıkları öÄŸrenebilmekte ve yazıtlardan yemeklerinin tarifini elde edebilmekteyiz (Berkin, 2019). Özellikle Homeros’un Odessa Destanında geçen gastronomi terimlerinin uygulama aÅŸamasının günümüzde bile yapıldığını görmekteyiz. Bu bir örnekle açıklarsak;

Odessa Destanında gastronomi bilimi kapsamında olan hijyen ve servis kelimeleri ile karşılaşılmaktadır. Ä°smi geçen gastronomi kavramları çoÄŸunlukla günümüzdeki “Fine Dining” olarak adlandırdığımız birinci sınıf restoranların servis ve/veya sunum süreci ile benzediÄŸi görülmektedir. Odessa Destanında en çok yer alan gastronomi ürünleri; zeytinyağı, üzüm, deniz ürünleri, ÅŸarap, su, un, peynir, ekmek, buÄŸday, süt gibi temel gıdalarının olduÄŸu görülmektedir (Bulut, 2019).

Özellikle Çatalhöyük’te yapılan kazılarda bulunan evlerin duvarlarındaki avlanma sahneleri, Antik Mısır’ın piramitlerinden yer alan ÅŸarap ve ekmek yapım süreci resimleri, Antik Yunan’da ait olan mozaikler, mermer kaplamalar ve heykel gibi eserlerinde (Akdeniz, 2019), gastromitoloji öÄŸelerine rastlayabilmekteyiz.

Antik çaÄŸlar için önemli olan bir diÄŸer ürün, günümüzün popüler meyvelerinden “nar”’dır. Türkiye’nin önemli antik kentlerinden birisi olan Side’nin antik çaÄŸda ki ismi de “nar” olarak geçmektedir. Nar antik mitolojide kutsal sayılmıştır ve Tanrıça Hera’ya adanmıştır. Yine Yunan mitolojisinde “nar” Afrodit’in kutsal meyvesi olarak da geçmektedir (Anonim, 2021).

Bir diÄŸer efsaneye göre mitolojide Zaman Tanrısı olan Kronos kehanete göre doÄŸacak erkek çocuklarından birisinin kendine isyan edeceÄŸine inanmaktadır. Bu sebeple doÄŸan tüm çocuklarını doÄŸar doÄŸmaz yemiÅŸtir. EÅŸi Rhea’a ise ondan tek birçoÄŸunu saklayabilmiÅŸtir. Onun adı halen günümüzde en çok bilinen efsanelerden olan Zeus olacaktır. Rhea, babasından saklamak için Zeus’u Girit Adasına göndermiÅŸtir. Zeus’u burada kutsal bir keçi sütüyle beslenmiÅŸ ve Melissa isimli periler ise balla beslemiÅŸtir (Sungur, 2018).

Yunan mitolojisinin tıp tanrısı olarak kabul edilen Asklepious ile aÄŸrıyı azalttığı düÅŸünülen tanrıça Epione’nin çocuklarından birisi olan Hygieia’nın birçok sanatçı tarafından yapılan heykelleri veya resimlerinde görünen bir elinde yılan bir elinde kâse tutması örneÄŸi de bize gastronomi ile ilgili bilgiler vermektedir. Mitolojide kâsenin için bal, buÄŸday ve yaÄŸdan yapılmış karışımın hastalıklara karşı koruyucu bir gücü olduÄŸuna inanılmıştır. (AÄŸartan, A. C., 2009: 51)

Antik Çağın En DeÄŸerli Gastronomi ÖÄŸeleri Zeytin ve Zeytinyağı

Mitolojide ismi “Ölümsüz AÄŸaç” olan zeytin aÄŸacı Ä°layda Destanında ozan Homeros, zeytin aÄŸacının ölümsüzlüÄŸünü ÅŸöyle ifade etmiÅŸtir: “Ben herkese aitim ve kimseye ait deÄŸilim, sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım”. (Ibis, 2020).

Zeytinyağının mitolojideki yerini incelediÄŸimizde çoÄŸunlukla Yunan mitolojisi içerisinde yer aldığını görmekteyiz (Ibis, 2020). Ä°lk zeytinyağı üretiminin Ege kıyılarında baÅŸladığı birçok kaynakta yer almaktayken 2011-2013 yılları arasında Ä°srail’de yapılan kazılar sonucu elde edilen seramikler bize bu bölgede zeytinyağının kullanımının Katolik ÇaÄŸ’a kadar uzandığını göstermekte. Yani bu kazıdan elde edilen sonuçlar bize ilk zeytinyağı kullanımının Orta DoÄŸu’da bugünkü adıyla Ä°srail’in olduÄŸu topraklarda kullanıldığını kanıtlamakta (Süer, 2020). Bu görüÅŸe karşıt görüÅŸ olarak da Mısır Mitolojisi zeytin aÄŸacının ilk olarak MÖ. 1600’lü yıllarda Nil Deltasında ekildiÄŸi bilgisi öne sürülmektedir (Kaplan ve Karaöz Arıhan 2011).

Yunan Mitolojisine göre ise zeytinin hikayesini incelediÄŸimizde Poseidon ve Athena arasındaki mücadeleden doÄŸduÄŸu düÅŸünülmekte. Mitolojiye göre Athena’nın sapladığı mızrak zeytin aÄŸacına dönüÅŸmekte. Ve böylelikle ÅŸehirdeki zeytin aÄŸaçlarının bolluÄŸunu ve bereketinin arttığı düÅŸünülmekte. Ä°ÅŸte bu sebeple Athena’nın onurunun her daim yaÅŸatması için kente “Atina” ismi veriliyor. Ki mitolojide de dünyadaki tüm zeytin aÄŸaçlarının bu aÄŸaçtan sonra çoÄŸaldığı söylemekte. Zeytin ve zeytinyağının Antik Mısır, Antik Yunan ve Antik Roma’da çeÅŸitli otlarla ve bitkilerle tıpta tedavi amaçlı kullanıldığı, kadınlar için güzellik masajı olarak kullanıldığı, ölü ve yakma törenlerinde kullanıldığı söylenmekte (Süer, 2020).

Mitolojide genel olarak zeytin, zeytinyağı ve zeytin ağacı ile ilgili ek olarak şu bilgilere ulaşmaktayız;

• Mitolojide Herkül’ün tarafından kullanılan silahın zeytin aÄŸacından yapıldığı söylemekte (Süer, 2020).
• Mısır firavunlarından birisi olan Tutankamon’un (MÖ 1333-1323) zeytin dallarından hazırlanmış olduÄŸu tacı, adaletin sembolü olarak kabul etmektedir. Bu kapsamda Mısırlılar zeytin aÄŸacı yaprağından elde ettikleri yağı firavunları mumyalamak için kullanmışlardır (Ibis, 2020).
• Zeytin aÄŸacı uzun sürede ve zahmetli bir ÅŸekilde büyüyen bir aÄŸaç olması sebebi ile hem uzun ömürlü hem de dayanıklı bir aÄŸaç olduÄŸu bilinmektedir. Bu sebeple Roma mitolojisinde zeytin aÄŸacına yedi canlı anlamını ifade eden “vivax oliva” ismini vermiÅŸtir (Ibis, 2020).
• Yine mitolojide Olimpiyat kazanlara zeytin dallarından yapılmış taç takılmıştır (Süer, 2020). Ayrıca olimpiyatlarda zeytinyağının güç verdiÄŸi inancı ile Zeus sporculara masaj olarak zeytinyağını uygulatmıştır (Anonim, 2021).
• Sezar ise halkın karşısına çıkacağı zaman zeytin aÄŸacından yapılma bir taç takmıştır.
• Firavunlardan III. Ramses’in (MÖ 1186-1156) GüneÅŸ Tanrısı Ra’nın tapınağının aydınlatılması için ışık kaynağı olarak zeytinyağını kullanmıştır (Ünsal, 2011).
• Mitolojide III. Ramses bu durumu su sözlerle dile getirmektedir “Senin ÅŸehrin Heliopolis’i zeytin aÄŸaçlarıyla süsledim. O zeytin aÄŸaçları ki, meyvelerinden halis zeytinyağı elde edilir. Bu zeytinyağı, senin tapınağını aydınlatan kandilleri besleyen yaÄŸdır” (Sarı, 2016).
• BaÅŸka bir efsaneye göre Roma’nın devlet adamlarından Lucio Cornelio Silla savaÅŸta kullanmak için tüm zeytin aÄŸaçlarını kestirmiÅŸtir. DiÄŸer devlet adamı Solon ise bu durumu kötü bir kehanet olarak görüp eskisinden daha fazla sayıda zeytin aÄŸacı diktirmiÅŸtir. Solan bu uygulamayı Atina Anayasası gerekliliÄŸini göz önünde bulundurarak yapmıştır (Anonim, 2021).
• Bazı kaynaklarda ise Hz. Adem’in 930 yaşında yaÅŸadığı bir efsaneden söz edilmektedir. Hz. Âdem öleceÄŸini hissettiÄŸi zaman oÄŸlu Åžit’i cennete göndermiÅŸtir ve Tanrı’dan kendisini ve tüm insanoÄŸlunu bağışlamasını istemiÅŸtir. Åžit cennete gittiÄŸi zaman cennet bekçisi ona 3 tohum vermiÅŸtir. Bu tohumlardan birisi zeytin tohumudur. Bu efsaneden sonra zeytin ölümsüzlüÄŸün aÄŸacı olarak kabul edilmiÅŸtir (Anonim, 2021).

“Ölmez aÄŸacın” meyvesinden elde edilen ve Hipokrat’ın altın sıvı olarak nitelendirdiÄŸi zeytinyağının tarihçesi gerçekten araÅŸtırılmaya deÄŸer bir konu. Günümüzde ise zeytin ve zeytinyağı ile ilgili ulaşılabilen en eski kaynaklara turizm kapsamında zeytinyağı müzeleri ile ulaÅŸmaktayız.

Dünyadaki Zeytinyağı Müzeleri

Son yıllarda ön plana çıkan turizm türlerinden biri olan gastronomi turizmi tutkunların en çok tercih ettiÄŸi zeytinyağı müzeleri Yunanistan, Türkiye, Belçika, Fransa, Ä°talya, Portekiz, Ä°spanya, Ä°ngiltere gibi birçok ülkede bulunmakta. Zeytinyağı kültürünü tanıma amaçlı seyahat eden turistler en güzel örneklere zeytinyağı müzeleri ile ulaÅŸabilmektedirler (Gür, 2017; Büyük ve Can, 2020).

1. The Museum of the Olive and Greek Olive Oil (Yunanistan)
Yunanistan’da yer alan zeytin ve zeytinyağı müzesi, zeytin aÄŸacının varlığı ve zeytinyağı üretimi ile ilgili ilk ifadeleri görme fırsatı sunuyor. Santorini adasından tahminen 50.000-60.000 yıllık nadir fosilleÅŸmiÅŸ zeytin yaprakları, Yunanistan’da zeytin aÄŸacının varlığının kanıtını sunan en eski bulgular zeytin ve zeytinyağı hakkında ilk yazılı tanıklıkları olan MÖ 14. yüzyıla ait Lineer B Tabletleri (tam kopyalar) sergilenmekte. Her tarihsel dönem için zeytin ve zeytinyağının ekonomiye ve günlük yaÅŸama katkısını keÅŸfedebileceÄŸiniz müzede; beslenme, vücut bakımı, aynı zamanda aydınlatma gibi artık modası geçmiÅŸ kullanımların süreçleri anlatılmakta. Yunan mitolojisinde, dininde, örf ve adetlerinde zeytinin nasıl sembolik bir boyut kazandığını da görebileceÄŸiniz müzede Antik ve çaÄŸdaÅŸ sanat örnekleri, zeytinin sanattaki yerini ve Yunan sanatçılar için nasıl sürekli bir ilham kaynağı olduÄŸu sergilenmekte.

2. Museo dell’ Olivo – Fratelli Carli (Ä°talya)
Müzenin bahçesine girdiÄŸinizde sizi binlerce yıllık bitkiler karşılamaktadır. Kavanozlar ve antik çaÄŸ yaÄŸ deÄŸirmenleri eÅŸliÄŸinde zeytin aÄŸacının dünyasını keÅŸfedebilmektesiniz. Müze içerisinde bulunan on sekiz oda, zeytin aÄŸacının dünyasını keÅŸfetmek için heyecan verici bir yolculuÄŸun on sekiz aÅŸamasını sunmakta. 7000 yılı aÅŸkın bir süredir asil bitki ve deÄŸerli meyveleri insan yaÅŸamının bir parçası olduÄŸu sunulmakta. MÖ 4. ve 3. binyılların zeytin aÄŸacı uygarlıklarından baÅŸlayarak, oda oda tüm ziyaretçileri ÅŸaşırtan ve meraklandıran bir patika ile günümüze ulaÅŸtırmakta. Bu inanılmaz tarihin en büyüleyici pasajlarının keÅŸfine sanat eserleri, nadir arkeolojik buluntular ve filmler ile eÅŸlik edilmekte. Müzede 12 bin yıllık bir zeytin aÄŸacının fosilleÅŸmiÅŸ gövdesini görmenizde mümkün. Mitolojide “ölümsüz bitki” olarak geçen zeytin aÄŸacının mozaik iÅŸçilikle yapılmış eserde sergilemesi yapılmakta. Işık, ilaç, baharat, ısı ve tıbbi yaÄŸlar ile zeytinyağı sayesinden icat edilen nesnelerde müzede sergilenmekte.

3. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi (Türkiye):
Türkiye’de KuÅŸadası Davutlar yolu güzergahında olan müze ziyaretçilere antik dönemin ilk yıllarında kullanılan zeytinyağı çıkarma tekniklerini sergilemektedir. Dışarıdan gözlemlendiÄŸinde zeytinyağı fabrikası görünümüne sahip olan müze 3 bin m2 bir alan içerisine kurulmuÅŸtur. Toplamda 11 adet salondan oluÅŸan müzenin 10 salonunda yer alan sergilemede, antik dönemden günümüze kadar olan süreçte (MÖ. 2 binden itibaren) tarihsel sıralama ile zeytinyağı üretiminde geliÅŸtirilen teknolojiler ve zeytinyağının farklı kullanım alanları; eserler ve canlandırmalarla hikâyeci bir üslupta anlatılmaktadır.

Ziyaret edebileceÄŸiniz dünyadaki diÄŸer zeytin ve zeytinyağı müzeleri;

An Olive Oil Cultural Center and Museum (Ä°spanya)
Fransa Olıve Oıl Hıstory Museum (Fransa)
Fransa Museum of the Olive Tree (Fransa)
Olive Culture Museum (Tunus)
Olıve Tree Museum (Tunus)
Ayvalık Zeytinyağı Müzesi (Türkiye)
Adatepe Zeytinyağı Müzesi (Türkiye)
Aydın Zeytin ve Zeytinyağı (Türkiye)
Sabrit Ertur Zeytinyağı Müzesi (Türkiye)
Köstem Zeytinyağı Müzesi (Türkiye)
Hatay Zeytin YetiÅŸtiriciliÄŸi Müzesi (Türkiye)
Cyclades Olive Museum (Yunanistan)
Olive and Oil Museum (Yunanistan)
Olive Press Museum Zante (Yunanistan)
Museum of Industrial Olive Oil Production (Yunanistan)
Eggares Olive Oil Museum (Yunanistan)



Emoji Ä°le DeÄŸerlendir

0 Mutfak Haber Emoji İnanılmaz

İnanılmaz

0 Mutfak Haber Emoji MuhteÅŸem

MuhteÅŸem

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸendim

BeÄŸendim

0 Mutfak Haber Emoji BeÄŸenmedim

BeÄŸenmedim

0 Mutfak Haber Emoji Üzüldüm

Üzüldüm


Yorumlar